Japansk Keramik Chawan Matcha Skål 13cm Earth - Håndlavet keramik fra Japan af udsøgt kvalitet. Skønt strukturdesign i jordfarvede toner frembragt af lokalt værksted i Gifu med en lang håndværkstradition.

Japansk Keramik Chawan Matcha Skål 13cm Earth

Håndlavet keramik fra Japan af udsøgt kvalitet. Skønt strukturdesign i jordfarvede toner frembragt af lokalt værksted i Gifu med en lang håndværkstradition.

119,00 kr.
Inkl. moms
 På lager
 

God service - 5 stjerner

 

Fragt fra kr. 39 - Fri fragt ved køb over 399!

 

Lynhurtig levering - kun 1-2 dage!

Beskrivelse

Fuldend dine eventyr ud i det japanske køkken med autentiske keramikvarer fra Made In Japan.

Denne skål har et naturligt rustikt udtryk med jordfarvede toner, detaljerig struktur og en ru finish. Størrelsen er særdeles velegnet til servering af små retter og til piskning af lækker japansk matcha-te. En trekantsilhuettet Sugi-Nari Chawan som denne med en høj kant er både med til at forhindre teen i at skvulpe ud, når du pisker med en chasen, og så holder keramikken samtidig godt på varmen.

En bredere diameter, konturer i designet og dybde på skålen er desuden med til at sikre en ren, fløjlsblød og skummende matcha te. Piskningen henover de ru detaljer i designet muliggør en nemmere formning af det eftertragtede matcha-skum, der også kan være en god indikator for teens kvalitet og aminosyreindhold.

I hænderne på værksteder som Ichi og Taiku Kiln gennemgår det flotte stentøj en helt utrolig proces. Leret fra Gifu mister undervejs sine plastiske egenskaber og opnår gennem æltning, tørring, bisque, glasering og brænding en krystalstruktur, som er glashård og sikker at anvende i køkkenet.

Det håndlavede element er charmerende og præsenteres stolt af skaberne som et udtryk for for wabi -  respekten for det enkle liv og den underspillede skønhed i det uperfekte, som gennemsyrer meget af japansk håndværk og selvforståelse. Mens symmetri og perfektion har en ende, er det irregulære, det uperfekte og det asymmetriske uden ende og derfor noget, som Zenbuddhismen hylder som æstetisk princip.

Ichiban Cha Matcha

Ægte japansk matcha kan ikke fremstilles af hvilken som helst grøn te, og bladene til brug herfor findes på et spektrum af højkvalitets tencha, der nænsomt er skilt fra stilk og kvist og malet på en stenmølle. Er der tale om den første forårshøst af tencha, også kaldet ichiban cha, betragtes teen som værende egnet til teceremoni og til koicha, altså en ceremonial grade, der også kan nydes meget koncentreret. Tencha høstet senere på året kan blive til kulinarisk matcha, der kan være fantastisk i bagværk o.lign.

I modsætning til sencha dyrkes de eksklusive tetyper som tencha, kabusecha og gyokuro under bambusmåtter, så buskene ikke står i direkte sollys, hvilket fremmer klorofylindholdet og byder på en mere intens, frisk og sødlig smag og aroma. På side 106 i A Beginner's Guide to Japanese Tea finder du også forfatterens guide til piskning af matcha med chasen samt mere information om den japanske tepraksis chadō eller cha no yu, der i vesten også kendes som "teceremoni".

Tilberedning

Der findes mange holdninger til, hvad perfekt matcha er, og i Japan findes der adskillige skoler for tænkning og tilberedning af te for slet ikke at nævne nyere påfund som matcha-latte, matcha-is, osv. fra de moderne fusionskøkkener.

Den måske mest genkendelige udgave af matcha er Urasenke stilen af usucha med det visuelt imponerende lysegrønne skum på toppen, men også en meget let pisket usucha matcha fra Omotesenke skolen, kan være værd at prøve for en mere udpræget aroma, bitre noter og dybere umami. I stedet for det tykke lag skum præsenterer en kop Omotesenke sig også med en dyb smaragdgrøn tefarve i koppen. Kun få bobler flyder henover teen, fordi den er nænsomt pisket. 

Koicha og usucha er forskellige udtryk af matcha, der er henholdsvis mere og mindre koncentrerede i smagen.

Nedenstående guide er usucha Urasenke stil, men som altid er det bedst blot at prøve sig frem, til man har den perfekte drik foran sig.

2 skefulde matcha-pulver målt på en chashaku udgør for mange en ideel kop te, men dette kan selvfølgelig ganges op. 1 chashaku svarer ca. til 1 gram.

  • Forvarm din chawan skål og chasen piskeris. 
  • Tør skålen af og si dit matcha-pulver gennem en sigte ned i.
  • Du skal bruge 100ml á 80 grader Celsius til 2 gram pulver. Tilsæt det forsigtigt til din chawan.
  • Piskning reducerer bitterhed og danner skum for en smooth mundfornemmelse som en latte. Pisk dit chasen frem og tilbage i en W-form med håndledet i ca. 30 sek. og afslut med at føre piskeriset frem og tilbage for at lukke små lufthuller i skummet.
  • Nyd din matcha direkte fra din Chawan eller hæld den på mindre kopper til servering evt. sammen med en japansk kage eller tørret frugt.

Ønsker du mere aroma og dybde af smag, kan du med fordel prøve Omotesenke eller Ueda Sōko skolernes præference, som begge producerer mindre skum. 

Information om sikkerhed

Keramik fra Made In Japan er godkendt til sikker anvendelse i opvaskemaskine og mikroovn.
Vær dog opmærksom på store temperaturudsving, f.eks. ved inden for kort tid at flytte keramik fra fryser til ovn.
Vær også opmærksom på at beskytte bordplader mv. fra varme skåle og tallerkener med en bordskåner af træ eller stof.

Produktinformation

VHC5164
Produktinformation
Indhold volumen
400ml
Højde
8cm
Diameter
13cm

Du vil eventuelt også synes om