Liste over varer efter mærke Nikka

Nikka er en af de ældste og mest kendte Whisky producenter i Japan

Nikka's oprindelige navn var "Dai Nippon Kaju", som betyder ”The Great Japan Juice Co.”. Nikka blev startet af blandt andet den berømte Masataka Taketsuru - nok den mest centrale figur inden for japansk whisky.

Hos Dai Nippon Kaju var målet at lave æblejuice, og det gjorde de også i nogle år. Dog var forbrugerne ikke tilfredse med, at juicen var uklar (det var ikke på mode i 1930’ernes Japan), så store mængder af juicen blev sendt tilbage. For ikke at spilde juicen, besluttede man at gære og destillere det til brandy. Taketsuru havde erfaring med spiritusproduktion, både fra Skotland - her var han i lære ved Longmorn og Hazelburn - og fra Yamazaki i Japan, som han var med til at starte, ca. 10 år tidligere. Der gik ikke længe før de også begyndte at lave whisky. I 1952, syv år efter man var holdt op med at lave æblejuice, skiftede de navnet til Nikka Whisky Co. (som er en sammentrækning af Nippon og Kaju).

I dag ejer Nikka Co. to whiskydestillerier, Yoichi på Hokkaido, hvor whiskyproduktionen startede i 1936, og Miyagikyo nær Sendai i Miyagi, som blev opført i 1968.

Yoichi er anlagt nærmest som en lille landsby, med gamle huse af sten. Når bygninger rives ned i den nærliggende landsby, Otaru, opkøber Nikka stenene i tilfælde af, at de en dag skal renovere de historiske huse ved Yoichi. Den whisky, der produceres her, er relativt kraftigt røget og en smule tungere end stilen hos Miyagikyo. Yoichi er et af de sidste destillerier i verden, hvor kedlerne er ”direct fired” og hvert 8. minut må en af de ansatte skovle kul i ovnen under kedlen.

Miyagikyo har, som kontrast til Yoichi, et større fokus på ikke-røget whisky, og stilen er lettere og mere Speyside-agtig. Kedlerne er større og bliver opvarmet med damp, og rørene fra kedlerne til kondensatoren går opad. Siden 2017 har Nikka også lavet vodka og gin på Coffey stills på Miyagikyo.