Íslensk Hollusta Sukkertang 25g - Naturligt Høstet Tang fra Island
Sukkertang høstet naturligt på Island bidrager med mild umami og velsmag til det japanske og nye nordiske fusionskøkken. Let tørret, sødmefuld og knasende sprød
Stjerne god service - du skal altid være tilfreds :)
Fragt fra kr. 39 - Fri fragt ved køb over 399!
Super hurtig levering - kun 1-2 dage!
Beskrivelse
Prøv en af de nordiske haves sødeste skatte, der balancerer smukt mellem salt og sødme.
Den langbæltede Saccharina Latissima kaldes også for Sød Kombu, Sugar Kelp eller slet og ret Kombu/konbu, fordi der i Japan ikke altid skelnes mellem de brune makroalger i Laminariaceae-familien. Sukkertang kan derfor også anvendes på præcis de samme måder som konbu samt et par dessertmuligheder, der udnytter tangens naturlige sukkeralkohol.
Pakken her byder på hele stykker sukkertang, håndhøstet og let tørret med geotermisk energi på Island af familieejede Íslensk Hollusta, der sætter en ære i at bevare en gammel nordisk tradition såvel som at fremelske en ny bølge af begejstring for tang og vilde urter i køkkenet. Sukkertangen er kun delvist tørret, og kan derfor sagtens benyttes direkte fra posen uden forudgående opblødning.
En blanding af saltet hav- og kildevand fra islandske gletsjere og få timers dagslys giver den islandske sukkertang særligt gode vækstbetingelser. Den utilstrækkelige sol er med til at give den en langsommere mineralrig vækst, der er er gavnlig for næringsindholdet, smagen og konsistensen. Mange kokke og madelskere er i det hele taget ved at genopdage både sukkertangens og andre makroalgers mange kvaliteter.
Dette har åbnet for en spændende ny retning i det nordiske køkken, som ikke mindst er inspireret af, hvor flittigt tang benyttes, høstes og nydes i mange asiatiske lande.
Havets Naturlige Sukker
Denne tangart fremstår som lange mørkebrune eller gule bånd med runde fordybninger og krusede kanter, der holdes sammen af en kort stilk.
De udelte bladbånd kan blive op til 4-5 meter lange og 20-50 cm brede og vokser på hele den nordlige halvkugle langs Atlanterhavet og Stillehavets kyster ved rimelig høj fart sammenlignet med andre typer. Sukkertang nyder da også en stor udbredelse i Danmark, hvor det formodes at være den mest dyrkede og spiste oprindelige tangart.
Den islandske Saccharina skiller sig dog ud som følge af de specifikke vækstbetingelser og fremstår tykkere, mørkere og sejere i konsistensen end sukkertang groet længere sydpå, og den sprøde fibrøse konsistens som tørret mango er faktisk ret tilfredsstillende at snacke på.
Nogen har også sammenlignet udseendet af Saccharina Latissima med krokodillelæder og store lasagnenudler og det, kan der måske være noget om ;)
Smagen er dog langt fra som læder, men indeholder noter af græs, hø, tørrede krydderier, salt og behagelig sødme fra mannitol, der er en naturligt forekommende sukkeralkohol, som bl.a. udtrækkes til sødemiddel til brug i andre fødevarer. Geleringspotentialet er også virkeligt godt og ligesom de andre store brunalger, er sukkertangen fantastisk til at tykne og give smag til dashi, saucer og supper.
I Japan omtales den ofte synonymt med konbu, og selvom de tilhører den samme Laminariaceae-familie, kan dette dog virke en kende forvirrende. Sukkertang er derfor teknisk set en Karafuto-konbu, hvis man med succes skal holde dem adskilt.
Nordisk Kombu (Hyperborea) og Ma-Konbu (Japonica) er f.eks. også Laminariaceae med samme udfordring.
Íslensk Hollusta
Til trods for, at der i Norden findes store bestanddele af tang i vores rene og kolde vand, er det desværre fortsat en ringe udnyttet ressource.
På verdensplan foregår stort set al høst og produktion i 5 asiatiske lande, men en lille håndfuld virksomheder har taget initiativ til at sætte tang på tallerkenen og på menukortet hos nogle af verdens mest prominente restauranter.
En af disse er familieejede Íslensk Hollusta, der nænsomt håndterer deres produkter på få hænder i byen Hafnarfjörður, og som vi i december 2022 havde fornøjelsen af at besøge.
Stifteren af firmaet, biolog Eyjólfur Friðgeirsson, har i mange år pioneret arbejdet med naturlige islandske ressourcer fra både vand og land, og nu står hans datter Ragnheiður også klar til at fortsætte arbejdet ved hans side. Selvom det kan være hårdt at høste tang, urter og bær i hånden, er det familiens passion at værne om de rene produkter fra Island og lade folk nyde dem, som de er fra naturen.
Med udgangspunkt i traditionelle metoder og bæredygtighed, minder de os om, at det helt simple nogle gange er bedst.
Høsten af tang foregår med kurve og waders på et lejet strandareal ved lavvande. Bladene plukkes med blide greb og efterlades med stænglerne intakte, så tangen fra det samme område kan høstes flere gange på en sæson, som typisk varer fra sent forår til november.
Strandene byder på Søl (Palmaria Palmata), Sukkertang (Saccharina Latissima), Nordisk Kombu (Laminaria Hyperborea) og Havtrøffel (Vertebrata Lanosa) og i det islandske højland, vokser der oprindelig mos (Cetraria Islandica), Angelica (Angelica Achangelica) og birk (Betula Pubescens). Birk er også én af de få træsorter, der har fundet ordentlig fodfæste på den vulkanske ø, og som Íslensk Hollusta også benytter til at røge deres produkter med.
En af Eyjólfurs projekter de seneste år har været at kortlægge egenskaberne for den kuriøse Havtrøffel, der blev opdaget i 2011, og som familien har haft succes med at høste i det samme område. I samarbejde med universiteter i Finland og Island har dette EU-støttede SEAGEM-projekt til formål at analysere den skæggede rødalge, hvis aroma har en slående lighed med de hvide Alba trøfler.
Ragnheiður har også tidligere afholdt workshop i Danmark i følgeskab med kok Gísli Matthías Audunsson omkring brugen af tang i madlavning, og hvordan ingrediensen kan åbne nye veje for det nordiske køkken. Hos Íslensk Hollusta eksperimenteres i det hele taget med mange ting, og de fermenterer selv, røger tang og brænder sort salt, samler Islands vilde bær og urter, brygger te, gin, øl, brændevin og introducerer måske snart - deres helt egen whisky :)
Foruden et par gourmetrestauranter rundt omkring i verden og Norden kan specialiteterne fra Íslensk Hollusta stort set ikke opleves uden for øen. Restauranterne inkluderer Texture i London, Agern i New York og Noma i København.
Tilberedning
Både i Norden og Japan er der altså gode muligheder for at tilgå og udnytte sukkertangens smag og gode egenskaber.
Selvom det specifikke indhold kan skifte fra høst til høst, er Saccharina nemlig rig på protein, calcium, magnesium, potassium, folate, zinc og vitamin K, hvilket gør den til en genial koncentreret ingrediens at introducere i kosten.
I sin tørrede form kan den nydes direkte fra posen som snack eller knuses/klippes med en saks til granulat, der giver risretter, kartofler, salater, pesto, pizza, pasta og ostebordet et sprødt og let umamiboost. Opblødes tangen i koldt vand, der sættes over simrende varme, får man udtrækket med den lette smag af havet, sød umami og gelerende konsistens - perfekt til dashi!
Glutamatindholdet i tangen fremhæver nemlig andre ingredienser på en naturlig måde, og selv efter at være blevet brugt til f.eks. dashi, kan den stadig serveres for sig selv som tangsalat, suzuke eller tsukudani. Faktisk var det netop fra Saccharina, at den bredt anvendte smagsforstærker Monosodium Glutamat for første gang blev isoleret.
Den store brunalge kan også være med til at give te, desserter og tørret frugt og nødder en dybere smagsdimension som ekstrakt eller sød knas på toppen.
Her får du flere af vores anbefalinger til smagfulde ny nordisk-japanske fusionsoplevelser:
- Danske Asazuke Agurker med Shio Koji og Tsukudani Sugar Kombu Crunch (Hurtige pickles og strimlet sukkertang kogt med sojasauce, ryorishu og mirin)
- Aromatisk Ochazuke med Sencha og Sprød Sukkertang Topping (kogt risret med grøn te toppet med sukkertang i stedet for nori)
- Cremet Chokolade Tofu Mousse med Kandiseret Sukkertang (en vegansk chokolademousse med silketofu og sukrede tangstykker)
- Shiro Miso Suppe med Sukkertang Dashi og Shiitake (letfermenteret hvid miso er sød i smagen og komplimenterer den klare sukkertang-dashi)
- Vandspejl Te med Sukkertang (frisk, sød og anderledes urtete fra havet. I Japan drikkes tangte, Konbu-cha eller Kobu-cha oftest i vintermånederne, og dette er ikke det samme som SCOBY-fermenteret kombucha)
Biolog og stifter Eyjólfur forklarer ambitionerne bag Íslensk Hollusta, mens datter og bryggeriekspert Ragnheiður indsamler søl og havtrøffel langs kysten med sin hund Atari :)
Se mere om Íslensk Hollusta her: www.islenskhollusta.is
Produktinformation
Produktinformation
- Vægt
- 25g
- Produceret i
- Island
Indhold
Ingredienser og næringsindhold pr. / 100 g
Tørret sukkertang. (Saccharina Latissima) 100%
Energi (kJ) | 777 kJ |
Energi (kcal) | 190 kcal |
Fedt | 0,0 g |
(heraf mættet) | 0,0 g |
Kulhydrat | 48,9 g |
(heraf sukkerarter) | 0,0 g |
Protein | 7,2 g |
Salt | 12,0 g |